Dit jaar, 2021, is voor de Voorsterweg een jubileumjaar: voor de tiende keer heeft Natuurmonumenten een raster geplaatst om te voorkomen dat veel kikkers, padden en kleine salamanders tijdens hun oversteek door het autoverkeer overreden zullen worden.


Op afgelopen maandag 22 februari is daartoe met een aangepaste woelpoot achter de tractor van Natuurmonumenten een voortje getrokken. Nadat het rasterdoek in het voortje is gestopt wordt ze weer dicht getrapt. Om de drie á vier meter worden pennen geplaatst waarmee het gaas rechtop gehouden wordt. De totale lengte van het raster is achthonderd meter en er zijn eenenveertig emmertjes bij het doek in gegraven.

foto 1 padden
Foto 1 Even tijd voor een bakkie! Op de achtergrond de tractor met woelpoot. (foto Keetman vrijwilliger Natuurmonumenten)

De eerste diertjes komen zodra de temperatuur eind februari oploopt vanuit het bos, steken de sloot over om daarna de weg over te steken. Hun doel is terug te keren naar de poelen en sloten waarin ze ooit uit de gelegde eitjes tevoorschijn gekomen zijn. Nu met het raster kunnen ze niet zelf meer oversteken. Aangekomen bij het gaas hebben de diertjes twee mogelijkheden: links- of rechtsaf! Om de twintig meter is een emmertje direct tegen het gaas aan ingegraven. Bij hun zoeken naar een oversteekmogelijkheid eindigt dat nu met het vallen in een emmertje. Af en toe vallen er ook spitsmuizen in een emmertje. Spitsmuizen zijn nuttige insecteneters. Maar zijn snel dodelijk gestrest. In elk emmertje hebben we om dit te voorkomen een stokje geplaatst. De spitsmuisjes kunnen deze als laddertje gebruiken om weer te ontsnappen. De kikkertjes, padden en salamanders kunnen dat niet. Elke ochtend worden de diertjes verlost uit hun gevangenschap, per emmertje geteld en veilig naar de overkant van de weg gebracht. Zo worden er in 1 tot 2 maand tijd zo'n 15.000 amfibieën naar de overkant van de Voorsterweg gebracht.

foto 2 padden

Foto 2 Mevrouw Haak bezig met het ingraven van een emmertje.

De dagelijkse tellingen en het overzetten van de diertjes worden gedaan door enthousiaste bewoners van de Voorsterweg, maar ook door een echtpaar eerder aan de Voorsterweg hebben gewoond. Ze houden contact met elkaar via een Whatsapp-groepje. Daarmee worden ook de resultaten van de dag doorgegeven en aangegeven wie op welke dag de klus gaat doen. De heer en mevrouw Hoogeveen uit Vollenhove zijn zeer betrokken geweest bij het paddenraster aan de Leemringweg, maar nu daar door de aanleg van amfibieëntunnels geen dieren meer overgezet hoeven te worden, hebben zich graag aangemeld als eerste invallers.
Door de resultaten van tellingen kunnen we vaststellen waar de grotere groepen de oversteek proberen te maken. Ook aan de Leemringweg vlak voor Kraggenburg heeft Natuurmonumenten een aantal jaren een raster geplaatst en zijn er tellingen gedaan. Aan de hand van deze tellingen zijn er nu vier tunneltjes op de meest drukke plekken onder de weg door gemaakt. U zult ze vast wel bemerken als u er met de fiets of auto langs rijdt. Het zijn smalle betonnen stroken in het wegdek. Deze tunneltjes kunnen ook gebruikt worden door trekkende ringslangen. Daartoe zijn de tunneltjes voorzien van gaten, zodat er daglicht in de tunneltjes komt. Ringslangen gaan niet door donkere gangen. De tunneltjes worden nu vermeden door mollen. Mocht in de toekomst de Voorsterweg aan een grondige onderhoudsbeurt toe zijn dan zullen de resultaten van de tellingen vast en zeker meegenomen worden.

foto 3 padden

Foto 3 De Familie Haak bezig met de tellingen en het overzetten.

foto 4 padden

Foto 4 Haak jr. Natuurbeschermer van de toekomst met kleine watersalamander. (foto’s Gerbens, vrijwilliger Natuurmonumenten en coördinator KPS)

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door: